Ibland behövs bara några små förändringar för att ge utseendet, stilen eller känslan i hemmet ett lyft – det kan räcka med att sätta upp en ny tapet eller måla om en vägg eller två. Oavsett vilket projekt man ska ge sig på är det dock viktigt att tänka igenom renoveringen från början till slut. Här följer några enkla men viktiga renoveringstips för dig som är sugen på att göra om hemma.

Ha en plan

”Hur svårt kan det vara?” är en fråga som många ställer sig inför både stora och små renoveringsprojekt. Men att till exempel måla om en vägg innebär ofta fler moment än att bara doppa penseln i burken och börja – det krävs nästan alltid förarbete. Detsamma gäller för dom flesta typer av renoveringar, så ett viktigt renoveringstips är därför att se till att ha en plan.

Läs på om den renovering som ska genomföras – både för att få inspiration och smarta tips men också för att veta vilka steg som är nödvändiga. Börja inte renovera utan att ha en plan klar, helt enkelt.

Gör en budget

Ett annat viktigt renoveringstips som många gärna hoppar över vid mindre projekt är att göra en budget. För att ta samma exempel som ovan, med att måla om en eller flera väggar, behövs ofta mer än bara färg. Och även här gäller samma sak med många andra projekt. Har du gjort en bra plan blir det också enkelt att göra en budget utifrån den, och se till att räkna med följande:

  • Material
  • Verktyg
  • Andra tillbehör

Lägg gärna på en extra peng också, som kan täcka oförutsedda kostnader som kan dyka upp under renoveringens gång.

Fler renoveringstips

Det finns många matnyttiga renoveringstips för hemmafixaren och ännu ett är att skaffa hjälp om projektet är större. Många moment, med höga höjder eller tunga material, kan vara svåra att genomföra helt på egen hand.

För ännu fler renoveringstips finns mycket att hitta på nätet – både i bloggar och på andra hemsidor. Var säker på att du klarar av projektet du planerar att genomföra, se till att ha någon som kan hjälpa dig och anlita hjälp från ett proffs om du kör fast utan att veta hur du ska fortsätta. Även små och billiga budgetrenoveringar kan dra iväg i pris om man inte gör rätt – för att inte tala om att resultatet kan bli dåligt.